måndag 23 mars 2009

Rädda Polen, bort med kolen!

Nyligen fattade alliansen ett historisk beslut för Sveriges framtida energiförsörjning, man häver beslutet om avveckling av kärnkraften och möjliggör för framtida nybyggnationer där det idag redan finns reaktorer. Underbart!

Det är inte rimligt att avveckla kärnkraften innan det finns ett billigare och bättre alternativ. Som svar på alliansens överenskommelse har oppositionen beslutat att inte omedelbart avveckla kärnkraften. Däremot förbjuds all form av expansion och beslutet kommer att omprövas varje mandatperiod. Detta är en stor skillnad. Tänk er ett kärnkraftverk, sjukt stort, sjukt stor investering. Tänk dig sedan att du ska investera i ett sådant, men du kan inte vara säker på att du ska få ha kvar den längre än fyra år. Som ni förstår är det helt omöjligt att betala av ett kärnkraftverk på så kort tid! Det här gör det helt omöjligt att investera i kärnkraft vilket är precis vad vänstern vill! Den enda som kommer kunna göra det blir staten, och jag är helt övertygad om att ett riktigt bolag som är utsatt för riktigt konkurrens kommer driva verksamheten både bättre och effektivare än staten vilket kommer ge oss billigare el!

Dessutom är det så att om marknaden fritt får styra på energimarknaden kommer den mest olönsamma energitypen med tiden fasas ut, vilket olja snart kommer bli (den tar ju som bekant slut, och kommer därför bli mycket dyr), men även kärnkraften. Allteftersom forskningen om solceller går framåt kommer solceller bli helt överlägsna både fossila bränslen och kärnkraft. Alltså: marknaden bestämmer, bättre för vår planet!




En annan sak som Mona fått för sig är att hon inte vill bygga ut kraftledningar från Sverige ner i Europa, vilket självklart passar ypperligt i dessa tider då vi ser mer och mer protektionism runt om i världen. Tråkigt.

Här är istället min vision: Sverige har kapacitet att bli en nettoexportör av el, vi får när vi bygger ut kärnkraften möjlighet att sälja vårt överskott till exempelvis Polen. Polen som idag till stor del är beroende av kolkraft, vilket inte är speciellt bra för miljön.Vi lever alla på samma planet, vi kan inte bara ta ansvar för Sverige utan måste se till att hjälpa andra länder att använda mer miljövänlig energi. Och här kan vi dessutom tjäna pengar på det!

Om vi gör som Socialdemokraterna vill är det inte bara Polen som blir lidande, fler länder i Europa blir beroende av kolkraft men också av Rysk gas. Ryssland som tidigare förra året använde sina gasledningar som politiska påtryckningar, bland annat mot Ukraina då de valde en västvänlig president. Det blev en kall vinter i Ukraina.


/Fredrik

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skitsnyggt med en bild där på mitten! Vad/vem gav dig den idén?... ;)

Anonym sa...

måste varit en mycket klok människa! ;)